Monday, October 25, 2010

Osto: Vestas Wind Systems 199,4 DKK

Uusiutuvaan energiaan sijoittaminen on viime vuosina ollut muodikasta. Erityisesti tuulivoima -ja aurinkoenergiayhtiöt ovat olleet sijoittajien suosiossa. Eikä ihme, nämä kaksi energiantuotantomuotoa kasvattavat nopeimmin osuuttaan globaaleissa päästöjen vähennystalkoissa. Sektoreilta löytyy mielenkiintoisia yrityksiä, mutta itse olen kiinnittänyt huomioni erityisesti tuuliturbiinivalmistaja Vestas Wind Systemsiin. Vestasin osake ei tänä vuonna ole todellakaan ollut sijoittajien suosiossa. Osake on laskenut 37% vuoden alusta ja on tällä hetkellä 70% vuoden 2008 kurssihuipun alapuolella. Yhtiö on kuitenkin toimialan kaskunäkymiin ja tämän hetkiseen arvostukseen nähden mielestäni mielenkiintoinen ostokohde.

Tällä hetkellä tuulivoima kattaa vain 2 % globaalista energiantuotannosta. Öljy, maakaasu ja kivihiili edustavat edelleen yli 70 % kaikesta tuotannosta maan päällä.
Uusiutuvat energiamuodot tulevat kuitenkin kasvattamaan osuuttaan ja tuulivoima on niistä kilpailukykyisin. The Global Wind Energy Outlook arvioi, että tuulivoiman osuus tulee kasvamaan 2 %:ta n. 12 %:iin vuoteen 2020 mennessä. Itse tanskalainen Vestas on hieman vaatimattomampi arvioisaan ja ennustaa että 10 % energiasta on tuotettu tuulimyllyillä vuonna 2020. Tämäkin ennuste vaatii n. miljoonan megawatin investointeja, joka tarkoittaisi n. 13 % vuosittaista markkinakasvua alalle vuosille 2010-2020 (Vestasin arvio).

Maailman kolme suurinta tuulivoimamarkkinaa ovat Kiina, USA ja Saksa. Kiina ohitti vuonna 2009 USA:n maailman suurimpana markkinana. Kasvu Kiinassa tulee olemaan jatkossakin nopeaa, koska maa pyrkii vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 40 % seuraavan 11 vuoden aikana. Tosin on huomattava, että Kiina on varsin suljettu markkina sillä kiinalaiset valmistajat tuottavat vuosittain n. 80 % Kiinan tarvitsemasta kapasiteetista. Vestas on kuitenkin hyvin asemoinut itsensä Kiinassa, sillä yhtiöllä on siellä omaa valmistusta ja yhtiö toimitti maassa 12 % kaikista tuulivoimatoimituksistaan vuonna 2009. Vain USA ja Espanja olivat Vestakselle suurempia markkinoita. USA:ssa ja Euroopassa vuosi 2010 tulee olemaan tuulivoimamarkkinoilla heikko. Toimialan jälkisyklisyys, laskenut sähkönhinta ja uusiutuvien energialähteiden heikko kysyntä ovat syynä negatiiviseen markkinakehitykseen. On kuitenkin huomioitava, että esim. USA on tulevaisuutta ajatallen erittäin mielenkiintoinen markkina, koska siellä tuulivoiman osuus on vasta 1 % koko maan energiantuotannosta. USA:ssa tuulivoimasta päätöksiä tehdään osavaltioittain. Eniten tuulivoimaloita on tällä hetkellä Iowan, South Dakotan, North Dakotan ja Minnesotan osavaltioissa, joissa energiamuodon osuus ylittää jo yli 10 % koko osavaltioiden energiantuotannosta.

Mielestäni Vestaksen arvostus on tällä hetkellä varsin maltillinen. P/B-luku on 1,7x, kun yhtiön pitkän ajan keskiarvo on ollut 4x tasearvo. Vestaksen tase on varsin vahva, sillä yhtiön omavaraisuusaste on 47 % ja liikearvoa taseessa on vain n. 5 % taseen loppusummasta. (Pääosa liikearvosta on syntynyt NEC Migon A/S yrityskaupassa 2004)
Tulosperusteinen arvostus ei myöskään ole haastava, sillä viime vuoden
tulokseen nähden P/E on 9x ja ensi vuoden ennusteella 16x. On kuitenkin huomioitava, että tästä vuodesta on tulossa heikko, sillä yhtiö arvioi että liikevaihto on vain n. 6 miljardia euroa ja liikevoittoprosentti 5-6 %. Se tarkoittaa tälle vuodelle arvostusta P/E 27x. Tämä vuosi menee pilalle pääosin johtuen suurista toimitusviivästyksistä (USA, Espanja ja Saksa), jotka siirtävät liikevaihtoa ja tulosta vuodelle 2011.
Arvostusluvut eivät ole kuitenkaan mielestäni mitenkään kohtuuttomat globaalille markkinajohtajalle, jonka markkinaosuus tuulimyllyjen tuotannossa on 25 %. (Huom! Kaikista asennetuista tuulivoimaloista Vestaksen osuus on maailmassa 12,5 %.)

Lisää mielenkiintoa Vestasin osakkeeseen luovat yhtiön kovat strategiset tavoitetasot. Yhtiöllä on ns. 15-15-15 strategiaohjelma, jonka mukaan liikevaihdon tulisi olla 15 miljardia euroa vuonna 2015 ja liikevoiton 15 %. Tavoitteet kuulostavat kovilta, mutta on muistettava että yhtiöllä on myös näyttöä liiketoiminnan nopeasta kasvattamisesta. Yhtiö nimittäin tuplasi liikevaihtonsa ja nosti liikevoittoprosentin -3%:sta 13 %:iin viidessä vuodessa (2005-2009). Nyt viisivuotisohjelman tavoitteena on 2,5x kertaistaa liikevaihto, joten yhtiö on hieman nostanut rimaa.

Olen ostanut Vestaksen osakkeita 20.10 hintaan 199,4 DKK. Otin ajoituksen suhteen pienen riskin, sillä Vestas julkaisee huomenna 26.10 Q3 osarin. Siinä mielenkiinto kohdistuu erityisesti Vestaksen näkymiin vuodelle 2011.

ps.Lisää tietoa Vestaksen osakkeesta löytyy esim.
Olli Turusen blogista: http://talousguru.blogit.kauppalehti.fi/blog/15432

11 comments:

Anonymous said...

test

Anonymous said...

Tomi, yhdyn täysin näkemyseesi. Vestaksen tänään julkaistu Q3 oli mielestäni vahvaa jälkeä, ja olen vakuuttunut että pitkänaikavälin sijoittajalle nyt on hyvä hetki sijoittaa. Aloitin itse Vestaksen ostot tasan vuosi sitten, ja olen sen jälkeen taknannut lisää kurssin valutessa alas. Tänään lisäsin hintaan 190 DKK.

Anonymous said...

Itse aloitin tankkaamisen tänään. Jotenkin nyt on ylireagoitu tämän lapun suhteen ja hinta poikkeavan alhainen.

Anonymous said...

Vestas Windin kurssi on nyt 120 kruunua. Bloggaajan n. 199 kruunun ostokset ovat todellinen malliesimerkki siitä, miten tehdään jättiturskat. Teknokupa ei nähtävästi opettanut mitään.

Anonymous said...

Nyt 23.8.2011 tuota osaketta sai jo ostaa 100 kruunulla. Ihan mielenkiintoinen yhtiö, mutta mietityttää mikä olisi sopiva ostohinta.

Anonymous said...

Itse tein ensimmäisen ostoni 150 DKK ja hinta on edelleen tippunut roimasti 81 DKK:hon. Uskaltaisikohan sitä jo tankata, vai jatkuuko alamäki miten alas?

Tomi Lindell said...

Vestaksen tasearvo on 100 DKK per osake Q2/2011 jälkeen. Tällä hetkellä kurssi on 87 DKK eli P/B-tunnusluku on 0,9x. Vestas tulee tekemään tänä vuonna voitollisen tuloksen, joten en ihan ymmärrä miksi kurssi on näin alhaalla. Jos saat ostettua Vestasta alle tasearvoon, se on todennäköisesti pitkällä tähtäimellä hyvä ostos.

Tomi Lindell

Anonymous said...

Tomi Lindell. Vestasin kurssi on nyt alle 57 kruunua. Vieläkö olet sitä mieltä, että se oli hyvä ostos 87 kruunulla?

Tomi Lindell said...

Vestasin toistuvat tulosvaroitukset ovat kyllä saaneet minutkin jo epäilemään onko yhtiö tarpeeksi laadukas salkkuuni. Vestasin hinnoitteluun vaikuttaa voimakkaasti lyhyeksi myynti, jolla kurssi on painettu jo luonnottoman alas. P/S-luku on jo 0,2x ja P/B alle 0,6x. Näillä tunnusluvuilla tosin ei näytä olevan mitään merkitystä sijoittajille. En ole myynyt yhtään osaketta, koska uskon että tämä hinnoitteluvirhe vielä korjaantuu.

Anonymous said...

19 heinäkuuta 2012 kurssi hieman päälle 26€

Anonymous said...

sorry siis 26 ja risat DKK